אין מצב
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
אין מצב
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
ראשי » הריון ולידה » בדיקות גנטיות בהריון: חשוב שתכירי!

בדיקות גנטיות בהריון: חשוב שתכירי!

מערכת אין מצב 18 בינואר 2021 11:28 אין תגובות

תשעת חודשי ההריון מתגלים פעמים רבות כמרוץ אינסופי מבדיקה אחת לבדיקה אחרת והלו”ז של ההריוניות עמוס בשורה ארוכה של בדיקות שאת חלקן, מסתבר, מומלץ לבצע עוד לפני הכניסה להריון.

חלק ניכר מהבדיקות הללו הן בדיקות גנטיות, אשר תפקידן לאתר מומים גנטיים בעובר או להצביע על סיכון ללידת תינוק עם מחלות תורשתיות.

בסקירה שלפניך נסביר עם הבדיקות הגנטיות שזמינות עבור כל אם הריונית וכל אחת מאיתנו חייבת להכיר מקרוב.

לפני הריון: בדיקות סקר גנטי

בדיקות סקר גנטי שמתבצעות לפני ההריון הנן בדיקות שמטרתן לאתר סבירות למחלות עם תורשה רצסיבית.

הכוונה היא למחלות שעוברות בתורשה מההורים שנושאים גן פגום. רשימת הבדיקות כוללת שורה ארוכה של מוטציות שכיחות, אשר עלולות לגרום למחלות חמורות ולפגוע בתוחלת החיים ו/או באיכות החיים של החולה ובני משפחתו, ובהן X שביר, סיסטיק פיברוזיס, SMA וניוון שרירים מסוג דושן.

השכיחות של מחלות גנטיות שונות משתנה בהתאם למוצא האתני של ההורים, כך שיש בדיקות סקר גנטי שמוצעות רק לבני עדות מסוימות.

למשל, לבני זוג ממוצא אשכנזי מלא או חלקי, למשל, מומלץ לערוך גם בדיקת טיי זקס, קנוון ודיסאוטונומיה משפחתית, ואילו לבני זוג ממצא עיראקי (מלא או חלקי) מומלץ לבצע בדיקות למחלת קוסטף, תלסמיה ומחלת PCCA1.

איך הבדיקות מתבצעות?

על מנת לבצע את בדיקות הסקר הגנטי ולדעת איזה בדיקות חשוב לעשות, יש לקבל ייעוץ גנטי, שלרוב ניתן בחינם במסגרת קופות החולים על ידי אחות המתמחה במידע גנטי. במסגרת הייעוץ הגנטי יתקבל מידע על הבדיקות שכדאי לעשות בהתאם למוצא והרקע המשפחתי.

הבדיקה עצמה היא בדיקת דם פשוטה. מחלות מסוג זה לרוב עוברות בתורשה רק אם שני ההורים נושאים גן פגום, כך שמספיק שאחד מבני הזוג עובר את הבדיקה, ואם לא מתגלית נשאות לאחת המחלות הרצסיביות, אין צורך לבדוק גם את ההורה השני.

אם אחד מההורים מתגלה כנשא, יש לבדוק גם את ההורה השני לאותן מחלות. כאשר שני ההורים נשאים של גן פגום, יש סיכון סטטיסטי של 25 אחוז ללידת ילד חולה ובמקרה כזה יש לבצע בירור נוסף במהלך ההריון, כמו בדיקת סיסי שליה או מי שפיר.

סכנות: מדובר בבדיקה לא פולשנית שאין בה סכנה לאם או לעובר.

מתי הבדיקות מתבצעות?

רצוי לבצע את הבדיקה לפני ההריון, משום שתהליך הבירור עשוי להימשך שבועות ארוכים, בעיקר כאשר מתגלה נשאות ואז יש לבדוק גם את בן הזוג.

עם זאת, ניתן לבצע את הבדיקות גם בשליש הראשון להריון. מאחר והבדיקות בודקת נשאות של ההורים, איך צורך לחזור עליהן בכל הריון.

עם זאת, רשימת הבדיקות המומלצות מתעדכנת כל הזמן ולכן בהריונות עתידיים חשוב לבדוק מול יועץ גנטי אם יש בדיקות שצריך להשלים.

כדאי לדעת: חלק מהבדיקות לאיתור תסמונות כמו סיסטיק פיברוזיס ותסמונת האיקס השביר, כלולות בסל הבריאות.

בנוסף, יש בדיקות נוספות אותן ניתן לבצע במימון עצמי ובהן תסמונת בלום, אנמיה פנקוני C, סירופ מייפל MSUD, נימן פיק, אגירת גליקוגן GSDa1 ועוד.

חשוב לציין שרשימת הבדיקות כוללת רק מוטציות שכיחות ואם ידוע על נשאות למוטציה נדירה במשפחה, חשוב לציין זאת בעת הייעוץ הגנטי על מנת שניתן יהיה לבדוק את אותן מוטציות.

בדיקות גנטיות במהלך השליש הראשון להריון

לפני שנתחיל לפרט אודות הבדיקות שחשוב להכיר ולבצע בתחילת ההריון, נפנה אותך לקריאה נרחבת לגבי השאלה האם חייבים לעשות בדיקת מי שפיר או סיסי שליה, שכן ההסבר והדיון בשאלה חשוב מאד לכל אישה בהריון.

בדיקת סיסי שליה

בדיקת סיסי שליה היא בדיקה במהלכה נשאבים סיסי שליה, היחידות שמרכיבות את השליה, על מנת לבדוק מומים ומחלות גנטיות אצל העובר בשלב מוקדם של ההריון.

תאי השליה מכילים מטען גנטי זהה לזה של העובר, מה שמאפשר ללמוד על מצב העובר בלי לבדוק אותו ישירות.

הבדיקה היא בדיקה אבחנתית אשר בודקת את המבנה הכרומוזומלי של העובר ושינויים מזעריים בכרומוזומים ומזהה מחלות הקשורות לעודף או חוסר בכרומוזומים כמו תסמונת דאון או סיסטיק פיברוזיס וכן מאות תסמונות כרומוזומליות נוספות.

איך הבדיקה מתבצעת?

מדובר בבדיקה פולשנית הכוללת שאיבת תאי שליה דרך הנרתיק או באמצעות מחט המוחדרת דרך דופן הבטן.

הרופא נעזר באולטרסאונד כדי לזהות את מיקום השליה המדויק ולמנוע פגיעה בעובר. התאים שנשאבים נלקחים לבדיקה במעבדה. אחרי הבדיקה האישה צריכה לנוח ולהימנע מפעילות מאומצת.

סכנות: לפי מחקרים, קיים סיכון של 0.5-0.25 אחוז להפלה כתוצאה מהבדיקה.

מתי הבדיקה מתבצעת?

הבדיקה מתקיימת בשבועות ה-13-10 להריון.

כדאי לדעת: למרבה הצער ובאופן אבסורדי, בדיקה זו אינה נמנית על בדיקות ההריון השגרתיות והיא כלולה בסל הבריאות רק לנשים שנמצאה אצלן תוצאה לא תקינה באחת מבדיקות הסינון בשליש הראשון של ההריון, לנשים שהן או בני זוג נמצאו נשאים של מחלה גנטית, לנשים שהן בנות 35 ומעלה בעת הכניסה להריון ולנשים שקיבלו המלצה לבצע את הבדיקה מיועץ גנטי מוסמך.

נשים אחרות יכולות לבצע את הבדיקה באופן פרטי.

בדיקת שקיפות עורפית

זוהי בדיקת אולטרסאונד אשר בודקת את גודל העובר ואת עובי נוזל העורף של העובר, אשר נעלם לקראת השבוע ה-15 להריון.

שכבת נוזל עבה מעלה את הסיכון למחלות כרומוזומליות כמו תסמונת דאון. הבדיקה היא בדיקת סקר אשר מחשבת את הסיכון הסטטיסטי ללידת תינוק עם תסמונת דאון.

איך הבדיקה מתבצעת?

בדיקת אולטרסאונד אשר מתבצעת לרוב בעזרת מתמר בטני אך לעתים גם דרך הנרתיק.

סכנות: מדובר בבדיקת אולטרסאונד שאין בה סכנה לאם או לעובר.

מתי הבדיקה מתבצעת?

הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה-11 לשבוע 13 + 6 ימים.

בדיקת סקר ביוכימי שליש ראשון

בדיקה זו, המכונה גם בדיקת Papp A, בודקת נוכחות של שני חלבונים המופרשים מהשליה ומהעובר, חלבון PAPP-A והורמון Free B-HCG.

על פי הרמה של חלבונים אלה בדם האם, ניתן להעריך את הסיכון הסטטיסטי ללדת ילד עם טריזומיה 21 (תסמונת דאון) וטריזומיה 18 (תסמונת אדוארדס).

בדיקה זו נלקחת בסמוך לבדיקת השקיפות העורפית, כאשר השקלול של תוצאות שתי הבדיקות מאפשר להעריך את הסיכון ללדת עובר עם תסמונת דאון.

איך הבדיקה מתבצעת?

בדיקת דם פשוטה.

סכנות: מדובר בבדיקה לא פולשנית שאין בה סכנה לאם או לעובר.

מתי הבדיקה מתבצעת?

הבדיקה מתבצעת בין השבוע ה-11 לשבוע 13 + 6 ימים.

בדיקת NIPT

בדיקת NIPT, ראשי תיבות של Non Invasive Prenatal Test, היא בדיקת DNA עוברי, אשר בודקת את כל 46 הכרומוזומים של העובר ויכולה לזהות בדיוק של 99 אחוז תסמונות כרומוזומליות בעובר, ובהן טריזומיה 21 (תסמונת דאון), טריזומיה 18 (תסמונת אדוארדס) וטריזומיה 13 (תסמונת פטאו).

הבדיקה בודקת לא רק הפרעות כרומוזומליות אלא גם תסמונות הקשורות לכרומוזומי המין כמו תסמונת טרנר וכן תסמונות הקשורות בחוסרים כרומוזומליים מזעריים כמו תסמונת פראדר ווילי ותסמונת קרי דו שה.

הבדיקה מתאימה לכל אישה בכל גיל ובמיוחד לנשים בגיל 35 ומעלה, למי שיש במשפחתו היסטוריה של מומים בעובר או לנשים שהבדיקות שעברו הצביעו על חשד למומים בעובר.

כמו כן, היא מתאימה לנשים שלא רוצות או לא יכולות לעשות בדיקת מי שפיר. למרות רמת הדיוק הגבוהה של הבדיקה, חשוב לזכור שמדובר בבדיקת סקר ולא בבדיקה אבחנתית כמו בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

איך הבדיקה מתבצעת?

מדובר בבדיקת דם פשוטה. תוצאות מתקבלות לרוב תוך 10-7 ימים.

סכנות: מדובר בבדיקה לא פולשנית שאין בה סכנה לאם או לעובר.

מתי הבדיקה מתבצעת?

החל מהשבוע התשיעי או העשירי להריון.

כדאי לדעת: מדובר בבדיקה יקרה אשר אינה כלולה בסל הבריאות. במקרה של ביטוח מורחב תיתכן קבלת החזרים מקופת החולים וכמובן שיש אפשרות לבקש החזרים במקרה שיש לך פוליסת ביטוח בריאות פרטית.

עוד בנושא: כמה עולה הביטוח המשלים שלך?

בדיקות גנטיות במהלך השליש השני להריון

בדיקת סקר ביוכימי שליש שני – חלבון עוברי

בדיקת סקר ביוכימי שליש שני, המכונה גם בדיקת תבחין משולש או בדיקת חלבון עוברי, היא בדיקה שבה נבדקת רמתם של שלושה חומרים בדם האם: חלבון עוברי (Alpha feto protein), הורמון אסטריול ו-hCG.

דומה לבדיקת סקר ביוכימי שליש ראשון, גם הבדיקה הזו עוזרת לגלות את הסיכוי הסטטיסטי ללידת תינוק עם תסמונת דאון ולתסמונת אדוארדס.

בנוסף, היא מאפשרת לאתר סיכון למומים פתוחים בתעלת העצבים של העובר. ניתן להוסיף לבדיקה מרכיב רביעי, אינהיבין (Inhibin), ובכך לשפר בחמישה אחוזים את רגישות הבדיקה.

בדיקה הכוללת את המרכיב הרביעי (תבחין מרובע) ניתנת לביצוע במכונים פרטיים בתוספת תשלום.

איך הבדיקה מתבצעת?

בדיקת דם פשוטה.

סכנות: מדובר בבדיקה לא פולשנית שאין בה סכנה לאם או לעובר.

מתי הבדיקה מתבצעת?

בין השבוע ה-16 לשבוע 20 + 6 ימים.

בדיקת מי שפיר

בדיקת מי שפיר היא בדיקה בה לוקחים דגימה ממי השפיר, המכילים תאים עובריים שנושאים את הכרומוזומים עם ה-DNA של העובר.

הבדיקה היא בדיקה אבחנתית אשר בודקת את המבנה הכרומוזומלי של העובר ושינויים מזעריים בכרומוזומים ומזהה מחלות הקשורות לעודף או חוסר בכרומוזומים כמו תסמונת דאון או סיסטיק פיברוזיס, וכן מאות תסמונות כרומוזומליות נוספות.

בנוסף, בבדיקה נבדקת רמת החלבון העוברי אשר עשויה להצביע על מומים במערכת העצבים.

לאחר בדיקת מי שפיר ניתן לבצע בדיקת צ’יפ גנטי / אקסום, שאז ניתן לאבחן מאות רבות של תסמונות גנטיות בעובר, חלקן תסמונות חדשות שאינן עוברות בתורשה (דה נובו) ובין השאר ניתן לאבחן מאות מוטציות גנטיות שעלולות לגרום לאוטיזם.

איך הבדיקה מתבצעת?

מדובר בבדיקה פולשנית במהלכה הרופא מחדיר דרך דופן הבטן של האם מחט אל תוך שק השפיר ולוקח דגימה ממי השפיר. הבדיקה נעשית תוך בקרת אולטרסאונד על מנת לאתר המיקום המדויק של שק השפיר ולמנוע פגיעה בעובר.

אחרי הבדיקה האישה צריכה לנוח ולהימנע מפעילות מאומצת.

סכנות: בבדיקה יש סיכון של 0.25-0.01 אחוז להפלה וכן סיכון לזיהום ברחם.

מתי הבדיקה מתבצעת?

את הבדיקה ניתן לבצע מהשבוע ה-16 ועד שבוע 22 + 6 ימים. במקרים חריגים ניתן לערוך את הבדיקה גם אחרי השבוע ה-32 להריון.

כדאי לדעת

בדיקה זו אינה נמנית על בדיקות ההריון השגרתיות ולמרבה הצער היא כלולה בסל הבריאות רק לנשים שהן בנות 35 ומעלה בעת הכניסה להריון, נשים שהן בסיכון מוגבר ללידת תינוק עם תסמונת דאון כתוצאה מאחת מבדיקות הסינון, נשים שהן בסיכון יתר למחלה תורשתית, נשים שנדבקו במהלך ההריון במחלה זיהומית כמו CMV ונשים שקיבלו המלצה לבצע את הבדיקה מיועץ גנטי מוסמך, למשל בעקבות ממצאים מחשידים בסקירת מערכות מוקדמת שמעלים חדש למחלות גנטיות.

נשים אחרות יכולות לבצע את הבדיקה באופן פרטי ואנו בהחלט ממליצים שלו לוותר עליה.

קריאה נוספת: חילפות איברים או סיטוס אינברסוס בעובר

אין מצב שלא תרצו לקרוא:

כרומוזום 11 ואבחון פגיעה בכרומוזום

המשמעות של פגיעה בכרומוזום 11

ביטוח סיעודי בקופת חולים

ביטוח סיעודי לילד.ה בקופת החולים

בדיקת NIPT במקום מי שפיר

בדיקת NIPT לא מחליפה מי שפיר!

אבחון גנטי לילד/ה לאחר אבחון אוטיזם

אבחון גנטי לאחר אבחון אוטיזם

אבל הוא לא נראה אוטיסט

“אבל הוא לא נראה אוטיסט”

רונאלדו כריסטיאנו רונאלדו

כריסטיאנו רונאלדו CR7 פנומן

מערכת אין מצב |להציג את כל הפוסטים של מערכת אין מצב

מערכת האתר כוללת כותבים מוכשרים במיוחד, אנשים שאכפת להם מאיכות החיים שלך, שלי ושל הגולש הבא שיגיע לכאן. מערכת אין מצב כוללת אנשים שחיים, נושמים ותורמים בשביל שכולנו נוכל לחיות קצת יותר טוב כבר מעכשיו.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

צ'אט בוט זכויות ילדים אוטיסטים ווטסאפ

זכויות ילדים אוטיסטים והוריהם בקליק!

למה אנחנו כאן?
אין מצב שלא תדע/י איך לחיות טוב יותר. חשוב לנו לעשות ואולי לשנות משהו עבור מישהו. החלטנו שיש דברים שחייבים לחקור, ללקט, לכתוב ולפרסם והבנו שאם לא אנחנו, כנראה שאף אחד לא יעשה את זה ולא, אין מצב שנוותר - כי מגיע לכל אחת ואחד מאיתנו קצת יותר במסע הזה.
פשוט ומדהים
עמותות שאין מצב שלא תכיר/י:

עמותת אחת מתשע

עמותת ידיד מרכזי זכויות בקהילה

עמותת אתגרים הכל כך מדהימה

אנוש העמותה הישראלית לבריאות הנפש

עמותת אפשר אחרת שנותנת הרבה תקווה

עמותת בשביל החיים חשובה לנו מאד

עמותת גדולים מהחיים באמת גדולה!

עמותת אח גדול למען חיילים בודדים

עמותת אלי”ע למען קטינים עם לקות ראיה

מכירים עמותה שחשוב לפרגן לה? עדכנו אותנו

מעורר השראה
אסור לפספס: הקץ לנחירות בלילה!
פעילות חשובה בפייסבוק:

קבוצת הפייסבוק תשאל עורך דין

עמוד הפייסבוק של משרד הבריאות

עמוד הפייסבוק של עורכת הדין אדרה רוט

בטוח עם ביטוח – תשובות לשאלות

עמוד הפייסבוק של רופאים לזכויות אדם

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית בפייסבוק

תשאל רופא קבוצת הפייסבוק הרשמית

קבוצת הפייסבוק תזונה ובריאות טבעית

רפואה לנשים בישראל הקבוצה הסגורה

איתור מידע רפואי חדש ועדכני UpToDate

פני/ה למערכת אין מצב!
המזונות שישנו את החיים שלך!
אין מצב שלא תדע/י!

בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!

קטגוריות
  • גנטיקה ומדע (17)
  • דרך החיים שלך (26)
  • העיקר הבריאות (32)
  • הריון ולידה (47)
  • זווית אלטרנטיבית (12)
  • רפואה ומשפט (12)
אין מצב שלא אכפת לך!

אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!

זכויות ומידע חשוב לגולשים!

התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס