אין מצב
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
אין מצב
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
  • אין מצב שלא תדע/י!
  • למה אין מצב שלא תכיר/י אותנו?
  • אין מצב שלא נקשיב לך!
ראשי » דרך החיים שלך » נלחצים לפינה: סטרס ומתח נפשי

נלחצים לפינה: סטרס ומתח נפשי

מערכת אין מצב 6 ביוני 2021 9:49 אין תגובות

קחו רגע והיזכרו בשנות ה-70 וה-80 ובקצב שבו התנהלו העשורים ההם… כשקופצים בחזרה אל המאה ה-21, החיים כאילו מאיצים מאפס למאה.

אם פעם היינו פותחים בבוקר מכתב או שניים על כוס קפה, ב-2021 יומנו מתחיל בעשרים אימיילים שיש לתקתק לפני שייכנסו עשרות המשימות היומיות, אם פעם הדרך לעבודה סיפקה לנו חצי שעה של נירוונה והתאפסות, היום אנחנו מג׳נגלים בין טלפונים לוואטסאפים בפקק בלתי נסבל באיילון, ואם פעם הילד היה לוקח את עצמו בארבע אחה״צ לחוג ג׳ודו שהתקיים במקלט השכונתי, היום הלו״ז המורכב של הזאטוטים הוא מפלצת שאנחנו חייבים להטמיע בזה שלנו, לו״ז בתוך לו״ז בתוך לו״ז.

בנתונים כאלה, לא קשה להבין מדוע אנחנו חיים בסביבה שהיא גורם לחץ אחד גדול.

אלא שהסטרס הזה אינו סתם הלך הרוח המודרני או דבר מה שיש לקבלו במשיכת כתפיים ובהשלמה.

במקום זאת, מדובר בסביבה היוצרת מתח נפשי מצטבר, שמשפיע עלינו נפשית וגופנית בהרבה מאוד אופנים שרחוקים מלהיטיב עמנו.

אבחנה חשובה היא זו: בעוד שגורם לחץ הוא דבר חיצוני שעליו אין לנו שליטה, סטרס או מתח נפשי נגרם מתגובתנו ללחץ, אך מכיוון שאנשים אינם תמיד מודעים לכך הם מייחסים את המתח לגורם הלחץ. בכך, פעמים רבות אנשים מניחים בשוגג שאין להם שליטה על המתח שהם חשים.

שני סוגים של מתח נפשי מאפיינים את חיינו: 1. מתח אקוטי, שהינו קצר טווח ומסייע לנו לנהל מצבים מסוכנים. אנו חווים אותו, למשל, בחריקת בלמים במהלך נסיעה, או לחילופין כהתרגשות נוכח דבר מה חדש או מפתיע. 2. מתח כרוני הנמשך זמן ארוך יותר ויכול לנבוע משלל גורמים, בהם בעיות בעבודה (שעות עבודה ארוכות מדי, אחריות גדולה מדי, איחורים תכופים, כמות אימיילים בלתי סבירה, אפליה ועוד), נישואים אומללים, הפרעות שינה (אינסומניה), גירושים, פיטורים, מוות של אדם אהוב, בעיות כלכליות, מעברים ושינויים בחיים, מחלה או פציעה כרוניות, טיפול באדם מבוגר או חולה, מאורע טראומטי כמו אסון טבע או אירוע אלים שהאדם או איש יקר לו חווה, בעיות רגשיות כמו דיכאון, חרדה, כעס, אבל, אשמה או הערכה עצמית נמוכה, פחד מחוסר ודאות וציפיות גבוהות מדי.

גורמים אפשריים רבים, תוצאה הרסנית אחת.

״נפש בריאה בגוף בריא״

עוד ברומא העתיקה היה ידוע שיש קשר בל ינתק בין הגוף לבין הנפש. ואכן, מתח כרוני שאינו מנוהל היטב עלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות, לעורר מחלות חדשות, להסלים מצבים בריאותיים קיימים ולהביא לדיכאון ולחרדה.

כאשר הגוף מצוי בלחץ, מערכת העצבים נזעקת לעזרה ומפעילה תגובה המכונה ״הילחם או ברח״ שנועדה להתמודדות עם מצב חירום על ידי ניתוב כל משאבי הגוף ללחימה בגורם המאיים או למנוסה ממנו.

לשם כך, הגוף משחרר את הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול, שמעלים את קצב פעימות הלב והנשימה, מרחיבים את כלי הדם, מותחים את השרירים, מעלים את רמת הסוכר בדם וגורמים להזעה. תגובה זו היא קצרת טווח והגוף מתאושש ממנה עד מהרה.

ואולם, אם התגובה ללחץ מופעלת באופן כרוני, כלומר על פני פרק זמן ארוך, זרם ההורמונים הקבוע יכול לשחוק את הגוף, לגרום לו להזדקן מהר יותר ולהפוך אותו רגיש יותר למחלות.

מתח נפשי יכול להשפיע על מערכות העצבים, השרירים והשלד, הנשימה, הלב וכלי הדם, החיסון, העיכול והרבייה, כמו גם על המערכת האנדוקרינית, שהיא מערכת הבלוטות המפרישות הורמונים אל הדם.

סטרס מתמשך עלול גם לגרום לבעיות עור, להאריך את זמן ההחלמה ממחלות, להחמיר תסמונות כאב כמו פיברומיאלגיה, ומחקרים אף מצביעים על קשר בין מתח להתפתחות סרטן.

באופן ספציפי, בין המצבים הבריאותיים שעלולים להיגרם או להחמיר בהשפעת לחץ מצויים לחץ דם גבוה, סוכרת ורמות סוכר גבוהות בדם, מחלות לב, סיכון מוגבר לשבץ, השמנת יתר, אובדן משקל, אקנה, אקזמה, פסוריאזיס, בעיות בווסת, דיכאון, חרדה, שלשול, עצירות, אולקוס, שכחנות, קשיי ריכוז, כאבים תדירים, חוסר אנרגיה, בעיות בתפקוד המיני, לסת או צוואר נוקשים, עייפות, מעט מדי או יותר מדי שינה, בחילות, בטן רגיזה, מגרנות, רגזנות, צריכת אלכוהול וסמים לצורך רגיעה, בעיות בפוריות, ירידה בדחף המיני, ירידה באיכות הזרע, מערכת חיסון מוחלשת, טרשת עורקים, התפרצויות של אסתמה או ארטריטיס, והרשימה הארוכה הזו מכסה רק חלק מהתופעות המאוד לא רצויות שמתח כרוני עלול להוביל אליהן.

נוסף על כל אלה, הסטרס הזה אינו ידידותי למערכות יחסים בכלל ולזוגיות בפרט.

בהשפעת לחץ אנו נוטים לפרוק את המתח על קרובינו, דבר שלעולם אינו מביא לתוצאות מחויכות. מתח, אם כן, הוא בעל השפעה הוליסטית על חיינו, ולא ניתן להפריז בחשיבות שבניהולו.

תרגעו!

אבל איך? ראשית, היו מודעים לכך שעליכם לדאוג לעצמכם. רווחתכם הנפשית והגופנית חשובה מאין כמוה והזנחה עצמית לא תסייע לכם נוכח גורמי לחץ. שנית, נסו לבטל את גורמי הלחץ.

האופן שבו אנו תופסים אותם הוא בעל השפעה גדולה על מידת המתח שיש ביכולתם של גורמי הלחץ לגרום.

במילים אחרות, לא תמיד ניתן להימנע מדבר מה מלחיץ, אבל כן ניתן להפחית את המתח שאנו חשים ביחס אליו.

לכן, אם לא ניתן לשנות את המצב, נסו להוריד מגבכם תחומי אחריות אחרים, לדחות מטלות מלחיצות נוספות שאינן הכרחיות, להנמיך את הסטנדרטים שלכם הרלוונטיים לגורם הלחץ הספציפי, לבקש עזרה או פשוט לשוחח עם חבר טוב על מנת להקל על תחושות מעיקות.

בכלל, כדאי להשקיע בבניית רשת תמיכה חברתית, שכן רשתות כאלה הן כלי נהדר להגברת החוסן ולסיוע בהתמודדויות בחיים.

עוד טכניקות שניתן לנקוט בהן להקלה על מתח רגשי הן הרפיית שרירים, מדיטציה, תרגילי נשימה ודמיון מודרך.

חשוב לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, להקפיד על שינה טובה ומספקת, לעשות פעילות גופנית באופן סדיר, להימנע מצריכה מוגברת של מהדורות חדשות מאיימות, להשקיע בתחומי עניין ובפעילויות אהובות ולהקדיש זמן להימצאות בטבע, באוויר הצח, הרחק מהצפצופים הבלתי פוסקים.

מי שנוטל תרופות עליו להקפיד על כך ובכלל, חשוב לבצע מעקב אחר המצב הבריאותי הכללי, גם בהיעדר בעיה ידועה ספציפית.

שיחה עם איש מקצוע יכולה אף היא לעזור, בין אם רק כדי לאוורר את התחושות הדוחקות ובין אם לשם קבלת טיפול שיסייע למסגר מחדש את החשיבה.

אחד מהטיפולים הנחקרים ביותר למתח ולחרדה הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), המבוסס על ההבנה שמחשבותינו משפיעות על תחושותינו, ואלה משפיעות על התנהגותנו.

כשממסגרים מחדשים את צורת החשיבה בנוגע לגורם לחץ, הדבר עוזר לנהל את התחושות ולהפחית את הלחץ.

סטרס, אם כן, עלול להשפיע עלינו קשות, גופנית ונפשית כאחד. חיינו במאה ה-21 עמוסים בגורמי לחץ המצויים בסביבתנו היומיומית, אך החדשות הטובות הן שכמו שבעשורים האחרונים חלה עלייה בגורמי הלחץ, כך התפתחו במקביל המודעות להשפעתו השלילית של הלחץ והדרכים להתמודד עמו.

עוד בנושא: יוגה או פילטאיס בהריון

אין מצב שלא תרצו לקרוא:

כרומוזום 11 ואבחון פגיעה בכרומוזום

המשמעות של פגיעה בכרומוזום 11

ביטוח סיעודי בקופת חולים

ביטוח סיעודי לילד.ה בקופת החולים

בדיקת NIPT במקום מי שפיר

בדיקת NIPT לא מחליפה מי שפיר!

אבחון גנטי לילד/ה לאחר אבחון אוטיזם

אבחון גנטי לאחר אבחון אוטיזם

אבל הוא לא נראה אוטיסט

“אבל הוא לא נראה אוטיסט”

רונאלדו כריסטיאנו רונאלדו

כריסטיאנו רונאלדו CR7 פנומן

מערכת אין מצב |להציג את כל הפוסטים של מערכת אין מצב

מערכת האתר כוללת כותבים מוכשרים במיוחד, אנשים שאכפת להם מאיכות החיים שלך, שלי ושל הגולש הבא שיגיע לכאן. מערכת אין מצב כוללת אנשים שחיים, נושמים ותורמים בשביל שכולנו נוכל לחיות קצת יותר טוב כבר מעכשיו.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

השארת תגובה

ביטול

צ'אט בוט זכויות ילדים אוטיסטים ווטסאפ

זכויות ילדים אוטיסטים והוריהם בקליק!

למה אנחנו כאן?
אין מצב שלא תדע/י איך לחיות טוב יותר. חשוב לנו לעשות ואולי לשנות משהו עבור מישהו. החלטנו שיש דברים שחייבים לחקור, ללקט, לכתוב ולפרסם והבנו שאם לא אנחנו, כנראה שאף אחד לא יעשה את זה ולא, אין מצב שנוותר - כי מגיע לכל אחת ואחד מאיתנו קצת יותר במסע הזה.
פשוט ומדהים
עמותות שאין מצב שלא תכיר/י:

עמותת אחת מתשע

עמותת ידיד מרכזי זכויות בקהילה

עמותת אתגרים הכל כך מדהימה

אנוש העמותה הישראלית לבריאות הנפש

עמותת אפשר אחרת שנותנת הרבה תקווה

עמותת בשביל החיים חשובה לנו מאד

עמותת גדולים מהחיים באמת גדולה!

עמותת אח גדול למען חיילים בודדים

עמותת אלי”ע למען קטינים עם לקות ראיה

מכירים עמותה שחשוב לפרגן לה? עדכנו אותנו

מעורר השראה
אסור לפספס: הקץ לנחירות בלילה!
פעילות חשובה בפייסבוק:

קבוצת הפייסבוק תשאל עורך דין

עמוד הפייסבוק של משרד הבריאות

עמוד הפייסבוק של עורכת הדין אדרה רוט

בטוח עם ביטוח – תשובות לשאלות

עמוד הפייסבוק של רופאים לזכויות אדם

סולר קפלינסקי רשלנות רפואית בפייסבוק

תשאל רופא קבוצת הפייסבוק הרשמית

קבוצת הפייסבוק תזונה ובריאות טבעית

רפואה לנשים בישראל הקבוצה הסגורה

איתור מידע רפואי חדש ועדכני UpToDate

פני/ה למערכת אין מצב!
המזונות שישנו את החיים שלך!
אין מצב שלא תדע/י!

בריאות ורפואה בגובה העיינים, בשפה נגישה ועל מנת שכל אחת ואחד מכם יוכל לדעת רק קצת יותר, לנהל אורח חיים בריא יותר ולהנות יותר מהחיים. אנחנו כאן כי אין מצב שלא תדע/י מה קורה מסביבך!

קטגוריות
  • גנטיקה ומדע (17)
  • דרך החיים שלך (26)
  • העיקר הבריאות (32)
  • הריון ולידה (47)
  • זווית אלטרנטיבית (12)
  • רפואה ומשפט (12)
אין מצב שלא אכפת לך!

אם אכפת לך כמו שאכפת לנו, רצינו להגיד שאנחנו מספקים במה מכובדת וראויה לכותבות וכותבים מוכשרים ומקוריים, כאלה שיש להם במה לחדש ולרענן עבור כולנו. אז אם את או אתה בעניין, אנחנו כאן ולא אכפת לנו לתת לך במה!

זכויות ומידע חשוב לגולשים!

התוכן באתר אין מצב! מוגן בזכויות יוצרים © התוכן באתר אינו מיועד ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול מרופא. תמיד ובכל בעיה רפואית מומלץ לפנות בהקדם לרופא המשפחה או כל מומחה רפואי אחר.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס